Skip links

2023/2005 – KDV İadesi Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutarının Belirlenmesi ve Hasılat Esaslı Vergi Kapsamının Genişlemesi

Bunu Yazıyı Paylaş
Sirküler : 2023-SR-2005
Konu: Katma Değer Vergisinin İade Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutarının Belirlenmesi ve Hasılat Esaslı Vergi Kapsamının Genişlemesi

“6775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile 28.01.2023 tarihli Resmi Gazete’de iade hakkı doğuran işlemlerde iadesi talep edilebilecek asgari tutar 2.000 TL olarak belirlenmiş, hasılat esaslı vergi uygulamasına şehir içi yolcu taşımacılığı yapan dolmuşlar da dahil edilmiştir.

¨İade Taleplerinde Asgari İade Tutarı

Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre iade hakkı doğuran işlemlerden doğan KDV iadelerinde mükellefler tarafından iadesi talep edilebilecek asgari tutar 2.000 TL olarak belirlemiştir. Buna göre iade hakkı doğuran işlemlerde yüklenilen vergilerden indirim konusu yapılamayan KDV tutarının 2.000 TL ve üzerindeki kısmı için iade talep edilebilecek olup, iadesi talep edilemeyecek olan 2.000 TL’nin altındaki tutarlar indirim hesaplarında kalacaktır. Bu düzenleme

Kanunun yayımı tarihini izleyen aybaşından (1.2.2023) itibaren yapılan işlemlere uygulanmak üzere Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

¨ Hasılat Esaslı Vergilemenin Kapsamı Genişletilmiştir

Şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmelerinin, talep etmeleri halinde hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamında vergilendirilmelerine imkan sağlanmıştır. Buna göre, minibüs, midibüs vb. taşıtlarla belirlenmiş güzergahlarda şehir içi ve banliyö yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükellefler hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde etmeleri şartıyla hasılat esaslı vergilendirme usulü ile vergilendirilebileceklerdir. Bu işletmelerin hasılatlarına uygulanacak vergi oranı %1,5 olarak belirlenmiştir.

Bu şekilde hesaplanan vergi 4 No.lu KDV Beyannamesi ile vergilendirme dönemini takip eden ayın 28. günü akşamına kadar beyan edilecek ve aynı gün akşamına kadar ödenecektir.

Bilgi edinilmesi rica olunur.
Saygılarımızla; 
VERGİ DENETİM DANIŞMANLIK VE YMM A.Ş.

Vergi Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş., yerli ve yabancı şirketlere, uluslararası standartlar çerçevesinde denetim ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

İletişim

Bize Yazın

info@vdd.com.tr

Adresimiz

Kore Şehitleri Caddesi Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak No:3 D:7-8 34398 Zincirlikuyu / İstanbul / Türkiye

Pazartesi - Cuma: 08:00 - 18:00

+90 212 272 27 77

Copyright ©2023 Vergi Denetim Danışmanlık ve YMM A.Ş.

This website uses cookies to improve your web experience.